Tuesday 16 March 2010

Den svenska genusvetenskapen

Jag älskar att diskutera ämnet genusvetenskap. Mina åsikter om könsroller, feminint och maskulint, genus och allt som hör där till är ganska annorlunda till den debatt som pågår inom den svenska genusvetenskapen.


Jag måste börja med att varna för att detta inlägg kommer att vara otroligt dåligt skrivet, jag kan inte vissa svenska ord för många av de begrepp jag kommer att använda...so be aware för svengelska på högsta nivå!

Enligt mig blir det väldigt fel när man försöker studera ett ämne utan att ta att undersöka alla inblandade faktorer. När jag tänker på en sådan sak som könsroller och genus, så tänker jag på några stycken olika faktorer som resulterar i ett beteende, nämligen: Biologiska faktorer, så som gener och hormoner och social faktorer, så som samhället och andra externa 'influences'.

Min åsikt är att mycket av den genusvetenskapen, om inte all, som finns i Sverige ser bort från biologiska faktorer och lär endast ut om de sociala faktorerna. Hur man kan göra det och samtidigt kalla det för en vetenskap? Jag tycker detta är otroligt konstigt! Ur ett psykologiskt 'point of view' så är det otroligt viktigt att alltid göra en grundlig undersökning av det jag försöker studera. Vad är det påverkat av? Hur är det påverkat? Och därför tycker jag att det blir väldigt fel att överhuvudtaget försöka studera genus utan att ta in de biologska faktorer som faktiskt har en otrolig stor inverkan på hur vi beteer oss.

Något av det mest intressanta jag studerade under min tid på City University var just Psychobiology of Gender Development. Vår lärare Melissa var en kvinna som såg både till att sociala och biologiska faktorer studerades, och hur de påverkade varandra. En studie som hon gjorde handlade om hur barn blir påverkade av sociala faktorer när det gäller lekbeteende och val av leksaker. Något som diskuteras är hur barn i väldigt ung ålder blir påverkade av olika faktorer i samhället och att detta är otroligt tydligt i barns val av leksaker. Nå, min lärare Melissa gjorde en otroligt bra studie för att undersöka just detta. Hon gjorde en undersökning med apungar där hon hittade ett otroligt intressant resultat. De unga aporna fick ett antal leksaker att leka med, vissa var typiskt feminina (så som dockor), vissa maskulina (bilar, saker man kunde kasta) och andra var helt neutrala.
Det Melissa hittade var att honorna spenderade mer tid med de feminina leksakerna, och hanarna mer tid med de maskulina leksakerna.
Det som är intressant med den här undersökningen är att dessa apor inte blivit påverkade av sociala faktorer så som tv-reklam, dagis eller andra externa förväntningar från samhället. Det pekar mer på att vi är födda med vissa instinkter som gör oss till en viss del annorlunda, och att vår biologi har mycket mer att göra med vårat beteende än vad den svenska genusvetenskapen pekar på.

Det är inget fel på att vara olika. Det viktigaste är att vi alla har samma rättigheter trots våra olikheter - och att vi kan leva tillsammans med våra olikheter i stället för att försöka lära ut att vi alla är precis likadana.

2 comments:

Stina i London - Sveriges basta Londonblogg said...

Mycket bra inlagg! Det jag tycker ar sa viktigt i den har fragan ar att man ser till individen.

Som du sager i Sverige sa kanns allt alldeles for generaliserande. Visst ar det bra att skapa lika forutsattningar, men det ar INTE synonymt med att alla vill och kan precis lika dant.

Har i UK ar det snarare tvart emot och man satts in i sin konsroll och passar man inte sa passar man inte.

Nar jag var liten sa hade det har med genusvetenskapen inte gatt lika langt i Sverige och det var mer tillatet med flickiga saker och pojkiga saker. Fine.

Jag tyckte det var ett helvete! For det skulle generaliseras. Jag skulle tycka om Barbie, jag var dalig for att jag inte tyckte om My Little f*ckingPonny. Sa mellan alder 2-6 sa kande jag mig som en komplett missfit.

Sen sa borjade jag hos en ny dagmamma, hon hade sjalv 4 pojkar, hon passade ytterligare nagra pojkar och enda tjejerna var jag och min yngre syster.

Hemma hos henne sa fanns det nastan bara He-Mans, T-Rex, Turtles och bilar. I loved it! Jag var overlycklig och helt plotsligt passade man in, det var en grym kansla.

Dockor fanns saklart det med, men inte i samma utstrackning, hennes yngsta son var dock galen i dockor sa det holl honom och min syster sysselsatt.

Jag tycker det ar en intressant historia med tanke pa att det bevisar hur olika man ar. Och vare sig man tror pa genusvetenskap eller mer pa konsroller sa far man aldrig glomma bort individualiteten.

Jag accepterar helt klart att vi ar olika, men precis som du sager sa ar det anda valdigt viktigt att vi har lika forutsattningar. Allt for individen!

:)

Mikael said...

Jag har läst både Sociologi och Socialt arbete i Sverige upp till C nivå. Båda ämnen behandlar jämlikhet och genus på en rad olika sätt, jag upplevde inte någon brist på ett biologiskt perspektiv. Lika inom Psykologi.

Vad gäller själva ämnet genusvetenskap tycker jag personligen det är fullständigt värdelöst som ett enskilt akademiskt ämne. Men jag antar att det är det sociala perspektivet som är huvudfokuset där, vilket ju naturligt leder till mindre fokus på biologiska skillnader.